در معادن روباز استخراج قیر طبیعی، استخراج بیتومین، با حداقل قیمت و کیفیت مطلوب ، مهمترین هدف معدنکاری است.
معادن قیر طبیعی، غرب کشور نیز مثل دیگر معادن روباز جهان، از وجود آب مستثنی نیستند.
به این دلیل ارزیابی عملیات معدنکاری در معادن روباز گیلان غرب، به علت گسترده بودن این فرایند اهمیت خاصی دارد که نتیجه آن تولید مواد اولیه با کیفیت و قیمت مطلوب می باشد.
به طور کلی، هزینهها به دلیل کاهش زمان حرکت و جابجایی کل واحدهای عملیاتی، افزایش مییابد.
همچنین وجود آب، باعث افزایش هزینههای حفاری و انفجار میشود و استفاده از مواد منفجره ضد آب را ضروری میکند.
فشار آب پشت دیوارههای معدن، باعث ناپایداری این دیوارهها میشود و از طرفی شرایط مرطوب معدن، فرسودگی و استهلاک زود هنگام تجهیزات را به دنبال دارد.برخورد به آب چه در اثر بارندگی یا آب زیر زمینی، نتیجه طبیعی عمیق شدن یک معدن است. و پیامد برخورد با سطح آب زیرزمینی ورود آب به داخل معدن می باشد، که در بهترین حالت یک مزاحمت و در بدترین حالت یک خطر است.
مشکلات ناشی از حضور آب در عملیات معدنکاری باعث بالا رفتن هزینههای استخراج قیر، کاهش راندمان ماشین آلات و نیروی انسانی، افزایش آمار حوادث، مشکلات الکتریکی و غیره میشود.
بنابراین زهکشی عمقی آب زیرزمینی، میتواند کمک مؤثری به کاهش مشکلات ذکر شده و صرفهجویی عمده در هزینههای کلی استخراج قیر طبیعی باشد.
زهکشی آب، میتواند کمک مؤثری به کاهش مشکلات ذکر شده و صرفهجویی عمده در هزینههای کلی استخراج باشد.
امروزه یکی از مشکالت معادن روباز قیر طبیعی در غرب کشور، ورود آبهای زیرزمینی به داخل پیت معدنی است که کلیه فعالیتهای معدنکاری و نیز مدیریت زهکشی را با مشکل مواجه می کند.
زهکشی آبهای زیرزمینی، یکی از عوامل مؤثر بر پایداری شیب پلهها در معادن روباز است.گالریهای زهکشی یکی از راهکارهای کنترل سطح آبهای زیرزمینی است. در فرایند معدنکاری اگر سیستم زهکشی آب زیرزمینی متوقف شود، احتمال بازگشت آب به سطح اولیه وجود دارد.
اکثر معادن روباز قیر طبیعی گیلان غرب، در بعضی نقاط در مدت طول عمر معدن حتما با مقداری آب مواجه میشوند، که به طور کلی برای فعالیتهای عملیاتی معدن ضرر دارد.
این اثرات عملیاتی میتوانند نتایج مالی قابل توجهی برای یک معدن روباز داشته باشند.
معدنکاری مرطوب اثرات عملیاتی منفی زیر را دارد:
۱ – ریزش برخی چالهها، که نیاز به حفاری مجدد دارند به دلیل وجود آب در افزایش قمیت تمام شده محصول تولیدی نسبت به شرایط خشک، نقش بسزایی خواهد داشت
۲ – حمل ماده معدنی و باطله مرطوب
۳ – کارآیی پایین بارگیری و باربری
۴ – از دست دادن موقت دسترسی به برخی نقاط پیت معدن قیر طبیعی، در اثر کاهش ایمنی و پایداری شیب دیوارههای معدن و پلهها
همچنین در شرایط معدنکاری مرطوب به علت رطوبت بالای آب، مدت زمان باطلهبرداری معدن افزایش مییابد.
بهتر است هزینه تولید هر تن قیر طبیعی استخراجی، با تعیین مدل آب زیرزمینی و نوع زهکشی را مخاسبه کنیم. تا تمامی هزینه های استخراج کاهش یابد و آن هزینه صرف طرحهای توسعه در معدن شود.
با زهکشی آب زیرزمینی در معادن روباز قیر طبیعی ، عملیات معدنکاری مطلوب و با هزینه کمتر همراه با توسعه پایدار فراهم خواهد شد.